Art paradise

​Vanuit Hiroshima reisden we verder via Okayama naar Tamano om daar de ferry te nemen en uiteindelijk in Theshima te belanden.  Teshima,  samen met Naoshima en Inuijama zijn drie kunsteilanden opgericht door de Benesse holdings en fukutake organisation.

Soichiro Fukutake, hoofd van de Benesse holding en rijk geworden door zijn vele taalscholen, had een droom om een soort cultuur paradijs te bouwen.  Na een lap grond op Naoshima gekocht te hebben besloot hij de befaamde architect,  Tadao Ando, aan te stellen voor het grote project. Na de voltooiing van dit project is hij nog museums blijven bijbouwen op Naoshima en de omliggende eilanden. 

Ons bezoek begon in Teshima,  het kleinere broertje van Naoshima. Bij aankomst zochten we eerst een plaatsje om onze rugzakken af te zetten en een fiets te huren. Na een kleine zoektocht tussen de veel te dure toeristische opties,  kwam er een vrouwtje naar ons toe die ons het adres gaf van een klein tankstationnetje. Hier konden we gratis onze grote trekkersrugzakken achterlaten en een kleine mountainbike huren voor nog geen 4,5 euro. 

Na een flinke krachtsinspanning over het bergachtige eiland kwamen we aan bij het architecturale hoogtepunt van onze reis: het Teshima art museum. 

Het gebouw,  een soort witte schelp,  is ontworpen door Ryue Nishizawa en de  Japanese artiest Rei Naoto. Op de grond waren er een soort mini fonteinen die waterdruppels over de vloer lieten bewegen. (omdat er binnen geen foto’s mochten worden getrokken, volgen er hier enkele van Iwan Baan.) 

Na een uitgebreid bezoek aan dit hoogtepunt, keerden we terug naar de haven om naar Takamatsu te vertrekken. Door onze late boeking waren alle hostels op het eiland al volzet en was er geen andere optie dan enkele eilanden verder te verblijven. 

Vrijdag was het de beurt aan Naoshima. Ook hier konden we na even zoeken onze rugzakken omruilen voor fietsen. Dit eiland, iets groter en mooier aangelegd dan Teshima maakte even deel van de kunst trienale.

Na een kleine fietstocht bezochten we eerst het art house project. Het interieur van verschillende traditionele woningen was door artiesten aangepakt.  Deze huisjes stonden verspreid in een oud vissersdorpje. 

In de namiddag bezochten we het Chichu art museum, een museum onder de grond om de relatie tussen mens en natuur te onderzoeken. Kunstwerken van Claude Monet, James Turrell en Walter De Maria stonden in speciaal ontworpen ruimtes door Tamano Andorra tentoongesteld. Ondanks de ruimtes onder de grond was er toch een overvloed aan natuurlijk licht. 

Hierna was het tijd om het Benesse house te bezoeken.  Een hotel gecombineerd met museum en het eerste project op deze kunsteilanden. Het ontbijt van het hotel kost 250 euro, dus de kamers waren zeker niet voor ons weggelegd. Na het beton een beetje beu te worden en met een beetje te veel cultuur in ons hoofd  keerden we terug naar de haven, deze keer op weg naar Kyoto. 

Advertenties

Schrijf hier je reactie, alvast bedankt! Dimi

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s